Uczulające prażenie

22 września 2014, 11:13

Prażone orzechy ziemne uczulają z większym prawdopodobieństwem niż surowe fistaszki.



Podzielna funkcja falowa?

21 listopada 2014, 10:41

Wiemy z lekcji fizyki, że elektrony jako cząstki elementarne są niepodzielne. Najnowsze badania uczonych z Uniwersytetu Browna w Providence (USA) uświadamiają nam że owa niepodzielność cząstek może być dość względnym pojęciem


© azrainman

Globalne ocieplnie napędza konflikty zbrojne

3 marca 2015, 11:22

Zmiany klimatyczne mogą wywoływać gwałtowne zjawiska pogodowe. Jak się okazuje, mogą również prowadzić do wojen. Tak przynajmniej twierdzą autorzy artykułu opublikowanego w PNAS, zdaniem których wojna w Syrii to m.in. skutek ocieplania się klimatu.


Bakterie łatają beton

19 maja 2015, 09:43

Beton, najpowszechniej używany materiał budowlany, z czasem pęka. W pęknięcia wnika woda, która nie tylko rozsadza beton, ale gdy dotrze do metalowych elementów wzmacniających konstrukcję, powoduje ich korozję, osłabienie, a to może doprowadzić do zawalenia się budowli


Przejadanie to skutek niedoboru hormonu w mózgu?

28 lipca 2015, 06:32

Gdy w ośrodkowym układzie nerwowym (OUN) myszy laboratoryjnych występuje niedobór hormonu zwanego glukagonopodonym peptydem 1 (ang. glucagon like peptide-1, GLP-1), gryzonie przejadają się i spożywają więcej tłustych produktów.


Komórki odpornościowe mózgu przyczyniają się do rozwoju alzheimera

6 października 2015, 11:00

Naukowcy zidentyfikowali mechanizm, za pośrednictwem którego na wczesnych etapach choroby Alzheimera (ChA) mikroglej przenosi do kolejnych neuronów zwyrodnienia włókienkowe typu Alzheimera (neurofibrillary tangles).


Czemu pacjenci z bezdechem mają skłonność do jaskry

25 lipca 2016, 12:02

Naukowcy z Uniwersytetu Hokkaido jako pierwsi zmierzyli ciśnienie w gałce ocznej śpiących chorych z zespołem obturacyjnego bezdechu sennego (ZOBS).


Czego unikać, by nie zniszczyć woni świeżych pomidorów?

2 grudnia 2015, 11:29

W ostatnich 50 latach aromat świeżych pomidorów stał się słabszy. Autorzy najnowszego raportu z pisma HortScience ustalili, że mają na to wpływ nie tylko czas zbiorów, wykorzystanie regulatorów wzrostu czy temperatura/atmosfera przechowywania, ale i powszechne praktyki kuchenne, takie jak blanszowanie.


Rekordowo ciasna formacja pozaziemska

22 września 2016, 10:46

Przed tygodniem, w ramach misji Magnetospheric Multiscale (MMS), NASA pobiła rekord bliskości lotu formacji w przestrzeni pozaziemskiej. Cztery pojazdy MMS leciały w odległości zaledwie 7,2 kilometra jeden od drugiego. Poprzedni rekord - z października 2015 roku - również należał do MMS i wynosił około 10 kilometrów.


Potwierdzono odkrycie fal grawitacyjnych

11 lutego 2016, 17:16

Naukowcy z eksperymentu LIGO ogłosili odkrycie fal grawitacyjnych. Fizycy próbowali zarejestrować je od kilkudziesięciu lat.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy